Darovi košnice (apiterapijski pristup)

Žarko Stepanović Darovi košnice (apiterapijski pristup)

Darovi medonosne pčele, apiterapijsi pristup (pristup isceljenju) - prvo izdanje

Žarko Stepanović: Darovi medonosne pčele, apiterapijsi pristup (pristup isceljenju) - prvo izdanje

Darovi medonosne pčele, apiterapijsi pristup (pristup isceljenju)

Žarko Stepanović: Darovi medonosne pčele, apiterapijsi pristup (pristup isceljenju) - drugo izdanje

Apiterapija moderna profesija tradicionalne medicine

Žarko Stepanović: Apiterapija moderna profesija tradicionalne medicine


Darovi košnice (apiterapijski pristup)

Reč autoraDarovi košnice (apiterapijski pristup)

„Čuvaj se čoveka koji zna samo jednu knjigu = Cave ab homine unius libri"

„Cvet ne čini vrt (jedna lastane činiproleće) = Flos unum nonfacithortum" pa ni moja knjiga među mnogima takve vrste, ali u nekim slučajevima i jedan jedini primerak može se smatrati za dobar uzorak, ako se promatra pod uslovima metode diferencije.3 Smatram da knjiga
„Darovi košnice - apiterapijski pristup" ima dovoljno razloga da se posmatra sa stanovišta metode diferencije- bitne razlike u odnosu na druge uzorke sličnog sadržaja.

Što se tiče ostalih čitalaca, rekao bih: „Ko je učinio dobročinstvo, neka ćuti, neka priča onaj koji ga je primio - Qui dedit beneficum, taecat, narret qui accepit" (Seneca, De benef. 2,11,2)

Pošto nemam nameru da navodim mišljenja ostalih čitalaca osim dr med. Vidoja Kulića, zaključiću opet mudrošću: „Hvaliti samoga sebe je osobina taštog, (bezvrednog, uobraženog, sujetnog), kuditi samoga sebe osobina je budale = Landare se vani, vituperare stulti est." (Valerius Maximus, 7,2).

Reč izdavača

Stručno - naučne recenzije pet recenzenata (lekara i pčelara istraživača), akademika, univerzitetskih profesora, doktora medicinskih nauka predstavljaju autora kao: „narodnog, pa i kućnog lekara, profesionalca, profesora, učitelja, vrsnog apiterapeuta".

Potkrepićemo to kratkim citatima iz pomenutih recenzija: „Knjiga je namenjena širokim slojevima čitalaca, od laika do vrhunskih stručnjaka raznih naučnih oblasti." (Akademik SAIN-a, prof. dr med. sc. Kostadin S. Tričković, Niš)

„Na taj način mr Stepanović nas je postavio pred odluku u vezi sa jednim važnim izborom: da li ćemo nastaviti da gradimo imitaciju života, posežući za bezbrojnim mehaničkim i sintetičkim surogatima, ili ćemo pokušati da se, makar u meri koja nam je neposredno dostupna, okrenemo traganju za svojom unutrašnjom povezanošću sa sobom, sa drugim ljudima, kao i sa mnogobrojnim pogledima našeg biološkog praiskustva na koje nas i sada upućuje naša zatomljena kosmička energija..." (prof. dr med. Vuk Stambolović)

Promocija prve knjige u kuci Đure Jakšića - 3.10.2007.

Promocija prve knjige u kuci Đure Jakšića - 3.10.2007.

„Mišljenja sam da bi materija koju obrađuje ova knjiga mogla da nađe mesta i u nastavnim programima." (dr med. sc. Zorica Plavšić) „Čini mi se da, pored mudrosti i blagodatnosti, knjiga sadrži sve elemente da postane bazična i bitna u apiterapiji." (Prim. dr med. Zoran Nikolić)

„Posle profesora dr mr ph. Aleksandra Jankovića i njegove knjige „Lečenje medom i drugim pčelinjim proizvodima" (1984), dakle posle više od dve decenije, pojavom knjige mr Stepanovića čitaoci će dobiti sa nadahnućem napisano i lako čitljivo štivo, zdravi nauk - kako oču- vati zdrav imuni sistem, a oni čiji je imunitet na „popravnom ispitu" - udžbenik iz kojeg će spoznati šta treba da čine da do zdravlja dođu..." (Jovo N. Kantar, pukovnik, pčelar, istraživač i pisac)

mr sc. Žarko Stepanović na promociji prve knjige

mr sc. Žarko Stepanović na promociji prve knjige

„Dostignuća u svetu i pogled u budućnost moto je knjige koja nas uvodi u XXI vek, vek zdravlja i lepote. Sa knjigom „Darovi košnice - apiterapijski pristup" mr Žarka Stepanovića i njegovim originalnim preparatima, doživećemo zadovoljstvo što nam je omogućeno da vidimo put do lepote tela, do sreće koju daje zdravlje organizma i duše." (iz prikaza knjige „Darovi košnice - apiterapijski pristup" mr Nade Mijatović i Jove Kantara)

Sadržaj knjige je po svemu originalan, jedinstven, zanimljiv i poučan sa mnogo mudrosti preuzetih iz raznih stručnih, naučnih i književnih dela ali i iz sopstvenih svakako...

Na desetine prikaza u časopisima („Pčelar SPOS-a", „Beogradski pčelar", „VIVA", „Moć prirode", „Bilje i zdravlje", „Magično bilje" i dr.) i brzo rasprodat tiraž od hiljadu primeraka u potpunosti potvrđuju u praksi navedene citate uglednih naučnika.

 

 

 


Darovi medonosne pčele, apiterapijsi pristup (pristup isceljenju)

 

Darovi medonosne pčele, apiterapijsi pristup (pristup isceljenju) - prvo izdanje

Prvo izdanje

 

Darovi medonosne pčele, apiterapijsi pristup (pristup isceljenju)

Drugo izdanje

 

 Izvodi iz recenzija 

Rektor nezavisnog Univerziteta Banjaluka 
dr Momčilo Sakan, redovni profesor 
Studija: „Darovi medonosne pčele - Apiterapijski pristup (Pristup isceljenju)", autora mr Žarka Stepanovića, pukovnika u penziji

Na osnovu svega navedenog zaključujem da studija „Darovi me- donosne pčele - Apiterapijski pristup (Pristup isceljenju)" autora mr Žarka Stepanovića, pukovnika u penziji, predstavlja originalno naučno delo. Delo je izuzetno vredno, ne samo po bogatstvu činjenica i ilustracija primera već i po originalnosti jezika i stila što ga izdiže iznad prosečnosti u sam vrh naučnog stvaralaštva u oblasti pčelarstva i apiterapije u Srbiji.

Zato je sa zadovoljstvom preporučujem za publikovanje.


Recenzent prim. dr med. Vidoje Kulić spec. pulmolog, pčelar i pisac

Ova nova knjiga „Darovi medonosne pčele - Apiterapijski pristup (Pristup isceljenju)" je značajno proširena i kvalitetnija od prve. Poseban kvalitet je što je Žarko nesebično, kao koautore, angažovao ugledne lekare, ljude od struke i nauke da o pojedinim oblastima kompetentno napišu teme iz njihove profesionalne i naučne oblasti rada i interesovanja, što dokazuje koliko je njemu prioritetna naučna istina, a ne njegova lična afirmacija. Iskreno mi je drago, a i počastvovan sam, što mi je ponuđeno da učestvujem u recenziji knjige mr Žarka Stepanovića.

Kod nas je malo vrednih knjiga, časopisa i popularnih članaka iz oblasti apiterapije, zato ova knjiga dolazi u pravo vreme da pomogne da se apiterapija afirmiše na pravi način. Knjiga zaslužuje da se nađe u svakoj kući kao priručnik kako se primenjuju pčelinji proizvodi, taj božanstveni dar prirode. Znalački je urađena na korist i radost korisnicima pčelinjih proizvoda, pčelarima i pčelarskim udruženjima, na korist svima koji vole prirodu, koji vole mala vredna stvorenja - pčele i njihove proizvode.

Zato ovu knjigu autora mr Žarka Stepanovića i koautora, uglednih medicinskih stručnjaka, iskreno i od srca preporučujem čitaocima, da po uputstvima iz nje pripremaju i koriste med, polen, matični mleč i propolis, prvenstveno u cilju zaštite od bolesti, a ako zatreba i za lečenje. Ona treba da se nađe u svakoj kući kao priručnik kako se čuva zdravlje uz pravilno korišćenje prirode.

Posebno je preporučujem pčelarima da se edukuju i dobro upoznaju pčelinje proizvode, kako bi bili propagatori, što im pripada, meda i drugih proizvoda pčela kao i pčelarstva uopšte.

Ovom knjigom pčelari će proširiti svoje znanje o pčeli iz teksta stručnjaka i naučnika iz oblasti pčelarstva, dr Terzina, koji nam daje nova saznanja o pčeli i pčelarstvu. Iz teksta doktorke Plavšić, saznaće kako se zašititi od pčelinjeg uboda, osnovne pojmove o alergiji i kako se ponašati ako se jave znaci alergije na ubod pčele, kao i o lekovitosti pčelinjeg otrova.

Iz ove knjige izbija želja autora da svoje znanje i iskustvo i rezultate mnogih naučnih istraživača i narodne tradicije ponudi čitaocima koji znaju šta znači zdravlje i koji imaju sposobnost da oslušnu sebe i prirodu i da se održe zdravim i srećnim.


Recenzent Dr. Tomislav Terzin (SRB)

Poštovani Mr Žarko Stepanović,

Smatram da Vaša knjiga „Darovi medonosne pčele Apiterapijski pristup" ima izuzetnu praktičriu vrednost za svakoga ko želi da se bavi apiterapijom ili da primenjuje apiterapiju u cilju ličnog ozdravljenja. Knjiga predstavlja dragocenu kolekciju receptura i saveta za primenu pčelinjih proizvoda u lečenju najrazličitijih bolesti, kao i u prevenciji bolesti. Tekst nije samo apiterapijska farmakopeja, što bi već samo po sebi bio veliki  doprinos društvu i medicini, nego je mnogo više od toga, pošto je protkan Vašim ličnim dugogodišnjim iskustvom.

Osim centralnog dela knjige koji je ispunjen recepturama, značajna karakteristika Vaše publikacije je i kolekcija tekstova preuzetih po odobrenju od drugih autora, uključujući mene. Tekstovi su prikladno iskombinovani tako da doprinose generalnoj ideji Vaše publikacije. U tom smislu niste samo autor nego i editor. Nadam se da će Vaša knjiga doprineti popularizaciji apiterapije kako u Srbiji, tako i šire.

S poštovanjem, Tomislav Terzin, Ph.D.

Recenzent Dr. Tomislav Terzin (ENG)

Dear M.Sc. Žarko Stepanović,

My oppinion is that your new book „Darovimedonosne pcele Apiterapijski pristup" has a significant impact and a practical value for all those who practice or consider the application of apitherapy. The book represents a treasurable collection of recepies and advices how to use various bee products in the treatment of a broad spectrum of diseases, as well as its application in the prevention. The text is not only an apiterapeutical pharmacopeya, which by itself is a great contribution toward the wellbeingof the society, but is more than that, for it brings your personal life experience to the audience.

Another important feature of your publication is a selection of various topical texts taken with a permition from other authors, including me. The presented texts are well arranged and combined, and serve a purpose enchencing the general idea of your publication. In that prospect you are not just the author but also the editor. I hope that your book will greatly contribute toward the popularisation of apitherapy in Serbia and in the broader region.

Sincerely, Tomislav Terzin, Ph.D.


Beleška povodom knjige „Darovi medonosne pčele" mr Žarka Stepanovića

prof. dr med. Vuk Stambolović

Kao svojevrsni odgovor, sve većma se zagovara „vraćanje prirodi". Naravno, podrazumeva se vraćanje prirodi koje nema samo fizičku, odnosno rekreativnu, komponentu nego ono koje podrazumeva drugačije sagledavanje prirode, a onda i njeno drugačije vrednovanje.

Knjiga koja je pred nama, „Darovi medonosne pčele - Apiterapijski pristup (Pristup isceljenju)" mr Žarka Stepanovića, upravo nas na to i podstiče. Dakako, ova knjiga sadrži pravo bogatstvo znanja i iskustva o pčelama i njihovim proizvodima i otuda može da bude dragocena svakom zainteresovanom za principe, kao i za dobrobiti apiterapije. Danas je, međutim, potrebno naglasiti njenu širu poruku.

Ostalo je još da se upitamo: „Da li sve to što nam, preko pčela, mr Žarko Stepanović ukazuje da važi za prirodu, važi i za nas ljude?"

Odgovor je, naravno - važi. Problem je, međutim, u tome što smo mi ljudi još uvek previše nesavršeni.