ŠESTI MEĐUNARODNI KURS APITERAPIJE

2018-01-15_16-26-23


PETI MEĐUNARODNI KURS APITERAPIJE

Udruženje za apiterapiju Beograda API-BEO

Obaveštavamo sve kandidate (pčelare, zdravstvene radnike i ostale) da će NOVI KURS 5. GENERACIJE apiterapeuta početi 14.10.2017. god. Kurs je akreditovan kao Kurs (Seminar) Prve kategorije odd strane Zdravstvenog Saveta Ministarstva zdravlja Republike Srbije.
Mr sc.Žarko Stepanović
Osnivač i prvi predsednik Udruženja i savetnik predsednika Udruženja
Sada na funkciji:
Podpredsednik za međunarodnu saradnju i naučno-istraživački rad

064/3397775   z.stepanovic2013@gmail.com

Za detaljnije informacije postetite sajt Udruženja API-BEO ili pišite na mail apibeo@gmail.com.

Majski broj časopisa "HRVATSKA PČELA"

001 (5)

002 (2)

003 (3)

Brsljan

Krajem listopada zamedio je bršljan u Poreču u okolini Mirinog pčelinjaka

Bršljan(hedera heliks L.) manje je poznata kao medonosna biljka,posebno u kontinentalnom području. Njene aktivne principe lično sam doživeo na Mirinom pčelinjaku u rujnu prošle godine sa opojnim mirisom i blagim prijatnim nadražajem disajnih organa.

Ovo svojstvo aktivnog principa s a p o n i n a, koji sadrži bršljan zadržava se i u medu, pa med od bršljana uzrokuje lučenje tečnosti. Kao lekovito sredstvo u vidu preparata takav med uz dodatke drugih proizvoda medonosne pčele odgovarajućim tehnološkim postupkom koji primeni kvalifikovani apiterapeut može se uspešno koristiti za eliminaciju guste sluzi iz disajnih organa-bronhija.

Takav prepart primenjuje se u lečenju akutnog i hroničnog, opstruktivnog bronhitisa, bronhijalne astme i bronhiekstazija (proširenja šupljine disajnih cevi u kojima dolazi do zastoja sekreta-gde gusta sluz zatvara put normalnom strujanju vazduha).

Osim toga ovakvi preparati koji sadrže sapo
nine kao aktivne principe, istovremeno su i odlična ekspektorantna lekovita sredstva (sredstva za olakšano iskašljavanje i izbacivanje patološki povećanog bronhijalnog sekreta), što je izuzetno važno kod ovih bolesti).

Ostala svojstva saponina sadržanih u medu od bršljana: stimulisanje želuca i digestivnog trakta, regulisanje varenja, diuretska svojstva, a obzirom da su po hemijskim svojstvima najsličniji glikozidima (grupa jedinjenja koja imaju zajedničko svojstvo da se razlažu-hidrolizuju u prisustvu vode na proste šećere i nešećerni deo), imaju i svojstvo jačanja srca (kardiotonici), sredstva za čišćenje organizma (stimulacija znojenja i eliminacija toksina iz tela).

A poznati francuski "Učitelj travara" Morice Messegue navodi da ga "neki nazivaju pesnikov bšljan, jer predstavllja simbol verne ljubavi... da je kod starih Grka bio oznaka Dionizija, boga vina, životne snage i radosti... i takođe simbol besmrtnosti... Lekari toga doba kao Dioskurid koristili su ga protiv svih vrsta bolesti, posebno dizenterije, bolesti slezine, čireva, upale uha i jake zubobolje... U srednjem veku popis indikacija se proširuje: žutica, gluhoća, smetnje vida, glavobolje, neredovne menstruacije i sl......

Za spoljnju primenu bršljan može postati jedan od vaših najdelotvornijih lekova: deluje kao lagano nadražujuće sredstvo, spušta povišenu telesnu temperaturu, prouzrokuje znojenje, reguliše menstruaciju i leči oštećena tkiva (kod čireva, otoka i dr)... Uspešno sam ga upotrebio protiv teških opekotina... dobar je antireumatik i najbolje sredstvo protiv bolova koje možete naći na dva koraka od svoje kuće ili čak na svom balkonu... koristite meleme, vruće obloge, grgljanja, kupelji od bršljanja, uvek kada treba ublažiti bol od zubobolje, bolova u ušima... dobar je diuretik... I najzad i naročito bršljan je dobra biljka za lepotu: u vrućim oblozima naročito, rastapa suvišnu masnoću i odstranjuje celulit. Simbol je vernih srca i ulepšava pripadnice lepšeg pola. A ove dve osobine idu zajedno."

U zaključku treba razgraničiti priasdasdmenu meda od bršljana za lečenje, koji se može slobodno koristiti kao i svaki drugi med, ali uz uputstva apiterapeuta i primenu bršljana kao lekovite biljke, kada obavezno treba konsultovati iskusnog fitoterapeua, jer može biti otrovan posebno za unutrašnju upotrebu,kada se primeni u velikim količinama.

Maurice Messegie preporučuje samo bršljanove listove i eventualno i cvetove, plodovi su opasni, naročito za decu.

Za spoljnju upotrebu veoma je efikasan i bezopasan u vidu uvaraka (losioni i dr), kataplazmi (sveže kuvani listovi), obloga, grgljanja.