Teks napisala Mirjana Aleksić, Poreč:

„Dragi gsr-ovci!
Voljela bih ovoj grupi predstaviti jednu osobu s kojom se druzim vec godinama, a doslo je vrijeme da se njezino znanje stavi na raspolaganje svim ljudima koji su spremni cuti. Radi se o gospodji Miri Kosinožić, prvoj, i za sada jedinoj, certificiranoj apiterapeutkinji u Hrvatskoj.
Zena se godinama s ljubavlju posvetila učenju pčela i njihovim lijekovitim svojstvima, a prošle je godine i okrunila to znanje medjunarodno priznatim certifikatom kao licencirani Apiterapeut.
Naime, ona ne proizvodi med, znamo da u grupi već imamo vrhunske pčelinje proizvode, već proizvodi preparate na bazi svih pčelinjih izlučevina i time iscjeljuje nebrojene tegobe. Dakle, med koji proizvodi isključivo koristi za preparate (i naravno poštujući sve ekoloske uvjete, ma i više od toga!).
Voljela bih da joj dozvolimo da se dodje predstaviti na jedno nase druzenje.
Pišem ovo sa neopisivim entuzijazmom jer je mene osobno izlijecila od gastritisa, anemije (teške) i kompletnog hormonalnog dizbalansa i to sve u 6 mjeseci. A vjerujte mi da ne bih ovo pisala ovolikoj grupi da nisam stoposto uvjerena u to što pisem.“

*GSR Poreč je Grupa solidarnih razmena čiji je cilj direktno snabdevanje od proizvođača.

Lekovito dejstvo meda, Danijela Davidov Kesar
Politika, 29. jun 2015.
Dodatak Zdravlje u tanjiru
Sagovornici: Žarko Stepanović i Mira Kosinožić
Izvodi iz navedenog članka

Gotovo da nema osobe koja ne zna da med ima lekovita svojstva i da može dobro da deluje na zdravlje, ali mnogima nije jasno kako se na pravi način on može konzumirati i koja vrsta meda se preporučuje kojoj grupi bolesnika.

Apiterapeuti Žarko Stepanović i Mira Kosinožić objašnjavaju da ako se med površno poznaje, onda mu se ni približno ne pridaje značaj, čak ni kao funkcionalnoj hrani, a pogotovo lekovitom sredstvu.

Apiterapeuti tvrde da med uništava izazivača čira na želucu „helikobakter pilori” i da ima efikasnost od 100 odsto pri koncentraciji meda većoj od 15 odsto. Med pozitivno deluje na kolitis, dodaju naši sagovornici, što nije slučaj sa običnim šećerom.

– Postoji minimum oko 50 terapijskih načina primene meda kod različitih oboljena, zavisno od dijagnoze bolesti, hematološke i biohemijske analize, konkretnih tegoba, alergijskih reakcija.

Stručnjaci naglašavaju da med takođe ima pozitivna svojstva u formiranju krvi i eliminisanju sluzi iz disajnih organa, naročito metodom aerosolnih inhalacija medom.

Med poseduje mnoge pozitivne osobine u tretmanu različitih rana (akutnih, hroničnih, post-hirurških) i opekotina. Jedan od načina delovanja u isceljenju rana, osim antibakterijskog, jeste i taj što med stimuliše lučenje takozvanih inflamatornih citokina iz monocita i tako izaziva regeneraciju tkiva – naglašavaju Stepanović i Kosinožić.

Efekat je naročito povoljan na sluznicu usne duplje i ždrela – tvrde naši sagovornici.

Međutim, ako se med koristi kod različitih zapaljenskih procesa, najpodesniji su kristalisani med, med u saću i med sa voštanim poklopčićima – pojašnjavaju Žarko Stepanović i Mira Kosinožić.

Kontraindikacije za unutrašnje korišćenje meda postoji kod svih osoba koje imaju povećanu osetljivost prema medu i koji su po preporuci lekara pod režimom ograničenog unošenja ugljenih hidrata.

Neželjene reakcije metodom inhalacije postoje kod osoba sa povećanom osetljivošću prema medu, sa srčanom manom, malignim tumorima disajnih organa i temperaturom. Neželjena dejstva ispoljavaju se i kod veoma osetljivih osoba na med u vidu povećanja temperature, osećaja težine u stomaku, vrtoglavice, osipa, bolova u stomaku, povraćanja. Tegobe mogu da imaju i osobe koje nekontrolisano ili nepravilno koriste med.