Preparat br. 6

Preparat od izabranih najkvalitetnijih pčelinjih proizvoda i lekovitog bilja u optimalnom odnosu. Primenjuje se metodom aerosolnih i parnih inhalacija kod težih hroničnih respiratornih i alergijskih tegoba. Preporučuje se kod akutnog i hroničnog rinitisa, faringitisa, ton silitisa, sinusitisa, laringitisa, traheitisa, bronhitisa, bronhijalne astme, emfizema i bronhiektazije.

Preparat poseduje hiposenzibilno dejstvo i može se koristiti u isceljenju nekih alergijskih oboljenja (polenska kijavica, bronhijalna astma).

Primena:

– Aerosolne inhalacije uz korišćenje kompresorskog ili ultrazvučnog inhalatora

Svakodnevno se priprema sveži rastvor preparata u destilisanoj ili mineralnoj vodi 20-30 procentnog preparata. Znači u posudicu od 10 ml
stavi se 2-3g preparata (2-3 kašičice za espresso kafu). Preporučuju se dve inhalacije dnevno (po 15-20 minuta ujutru i posle podne) u trajanju od 30 do 40 dana;

Parne inhalacije sprovode se uz korišćenje čajnika ili parnih inhalatora;

Alergijske tegobe (polenska kijavica, bronhijalna astma).

Način sprovođenja inhalacija je isti kao što je objašnjeno za aeorosolne inhalacije, s tim što se one sprovode sa smanjenom dozom preparata tako da se kod alergena biljnog porekla (polen i dr.) započinje sa petoprocentnim rastvorom i svakih šest dana povećava za 5% do maksimalnih 30%. Kod infekcijsko-upalnih alergija na prašinu i drugih alergija inhalacije počinju 20 do 30-procentnim rastvorom preparata u destilisanoj vodi. Kod parnih inhalacija započeti sa pola kašičice na 100-200 ml do maksimalno dve kašičice, postupno, na sedam dana.

U svim slučajevima istovremeno koristiti preparate R3, R4, R5, P8 i P10.

Inhalacija parom u domaćim uslovima, uz korišćenje obične posude (lonac i sl.)

U posudu pripremiti 500 ml čaja za inhalaciju (kamilica ili žalfija). Kada čaj provri, izmaknuti posudu na ivicu štednjaka i staviti jednu do dve kafene kašičice preparata R6, jednu do dve supene kašike livadskog meda i 30-40 kapi preparata R3 (deca i alergične osobe uzimaju 1/3-1/2 predviđene doze). Odmah zatim nagnuti se iznad posude, potpuno prekriti glavu pogodnom krpom tako da se lekovite isparljive materije sačuvaju (da ne isparavaju van posude) i udisati paru.

Temperatura čaja mora biti stalno ista i umerena, da čaj neprekidno isparava, a para ne bude previše topla.

Za vreme inhalacije treba disati mirno, bez napora. Najpovoljnije vreme za inhalaciju parom je uveče, pred spavanje, po 15-20 minuta u trajanju od 15-30 dana.

Na osnovu dugogodišnje prakse u isceljenju metodom aerosolnih inhalacija, rezultati pokazuju da se najbolji efekti postižu primenom kompresorskih i ultrazvučnih inhalatora poznate i ugledne firme „Prizma“ Kragujevac.