SVEDOČENJA

Iskustva korisnika naših preparata

Pridajemo veliko pažnju jakim odnosima sa nasim korisnicima jer smo videli veliku korist koju oni donose u primeni na[ih preparata.
Povratne informacije korisnika su od vitalnog značaja da nam pomognu da to uradimo kako treba.

Sa medom do krepke starosti

Pre dvadesetak godina bila sam težak srčani bolesnik i skoro nepokretna zbog problema sa venskom cirkulacijom i zbog zakrečenja arterija u nozi. Mučila me je i malokrvnost. Tada sam upoznala Žarka i postala jedan od prvih pacijenata na kojima je ispitao blagotvorno delovanje rastvora mleča u obliku „mlehol“ kapi.

Ujutro, još žmureći, uzimala sam prvo taj preparat, posle med, a onda i lekove koje mi je prepisao lekar. Malo po malo, bolovi u nogama su nestali, počela sam da hodam.

Danas, u mojim godinama, ne nosim štap, mnogo se krećem, nekada se popnem stepenicama do trećeg sprata. Redovno uzimam Žarkov med, to je jedina poslastica u mojoj kući. Ponekad umesim i kolače, ali samo posne i nikad preslatke.

Da imam para, umesto hrane bih jela Žarkove preparate. On ništa ne mućka, sigurna sam da je to pravi kvalitet. Kad sam nedavno dobila med koji prodaje moj poštar, sipala sam ga u flašu, jer mi je ličio na čorbu.

U mojim godinama čoveku svaki čas nešto fali. Čim osetim neke zdravstvene tegobe, odem kod doktora po lekove, ali kad zagusti, javim se i Žarku da mi prepiše neki svoj preparat.

Prošle zime sam imala dva zapaljenja pluća. Bila sam puna antibiotika, jedva sam to pregurala. Ove zime sam imala emfizem i tada sam nabavila ultrazvučni inhalator, a i Žarkove preparate za lečenje plućnih bolesti.

Sada više nema ni gušenja ni kašlja, iako „pušnem“ i po neku cigaretu.

Slavka Mikičić (82)

penzionerka iz Beograda

Godinama sam bolovao od hroničnog bronhitisa i stanje mi se pogoršavalo svake jeseni i zime. Kada dođu hladni dani nisam mogao normalno da dišem, a ako se još i spusti magla, imao sam napade gušenja i doslovno sam se borio za vazduh. Kao pčelar, znao sam da med jača organizam, ali nikad nisam proučavao apiterapiju i njene mogućnosti.

Kad sam pre nekoliko godina upoznao Žarka na Sajmu meda na Tašmajdanu, on mi je predložio da isprobam njegov komplet preparata za lečenje disajnih organa.

Objasnio je da se on zasniva na udruženom delovanju meda, odgovarajućih pčelinjih proizvoda i odabranog lekovitog bilja. Na moje ogromno iznenađenje, taj komplet preparata je efikasno otklonio dotadašnje zdravstvene tegobe i od tada sam sa Žarkom postao veliki prijatelj. Više nemam potrebe da pijem bilo kakve lekove, osim za snižavanje pritiska.

Slobodan Štrbac (61)

pčelar iz Bele Crkve

Najgora povreda u mom životu dogodila se pre dve godine, kada sam na obe ruke imala prelom sa dislokacijom. Bilo je to vrlo ozbiljno i Žarko mi je odmah doneo poseban preparat za uspešno zarastanje kostiju, koji sam redovno pila prema njegovim uputstvima.

Kad je došlo vreme da se skine gips, lekari na banjičkom Institutu za ortopediju konstatovali su sa velikim iznenađenjem da moje ruke izgledaju kao da ih nisam lomila. Nisu mogli da veruju da su kod žene od sedamdeset godina kosti tako brzo i dobro zarasle i da je još pri tome očuvana pokretljivost svih prstiju. Kod mnogo mlađih i zdravijih pacijenata potrebno je vreme da se zglobovi na prstima razrade posle skidanja gipsa, a ja uopšte nisam morala da radim korektivnu gimnastiku. Stručnjaci sa Banjice su posle testirali Žarkov preparat i dali vrlo povoljne ocene.

Žarko me je još jednom spasao, kad sam prošlog leta sama otišla u selo Štitare kod Kruševca, u našu porodičnu kuću. Već je pao mrak kada sam osetila da počinje jaka zubobolja. Setila sam se da u torbi imam tinkturu na bazi propolisa za dentološke tegobe. Razblažila sam je u čaju u srazmeri jedan prema jedan i napravila tampon koji sam stavila na bolno mesto. Tu noć sam mirno prespavala i kod zubara sam otišla tek kada sam se vratila u Beograd. Često idem u Štitare i jednom sam od dece čula da je komšija Zoran Jeftić, mlad čovek, jedva ostao živ kad mu je pukao čir na želucu. Zvala sam Žarka da hitno pošalje preparat koji specijalno pravi za takve bolesnike. Kad je komšija otišao na kontrolu, lekari su rekli: „Da nemamo vašu dokumentaciju, ne bismo verovali da ste imali čir“.

Anka Konstantinović (72)

profesorka u penziji iz Beograda

Nekoliko puta u životu, kada sam imala zdravstvene krize, pomogla mi je prirodna medicina. Žarkove preparate već godinama koristim, a prvi put sam mu se obratila zbog iscrpljenosti i jutarnjeg umora. Tada sam primenila kuru med plus mleč i to mi je povratilo snagu i preporodilo me. Mislim da bi svako ko brine o svom zdravlju trebalo da uzme mleč bar jednom godišnje, a po potrebi i češće.

U toku zime obavezno uzimam Žarkovu tinkturu R-5, uverila sam se da me čuva od sezonskih infekcija. Prošle godine ostala sam zdrava, premda je u mom okruženju bilo obolelih od gripa.

Sa preparatom R-3 izlečila sam unuku od dvanaest godina, kad su se u njenom odeljenju deca masovno porazboljevala. Uveče je dobila temperaturu i počela da kašlje, a posle bakine terapije ujutro je otišla u školu.

Natalija Ilić (81)

građevinski inženjer u penziji iz Beograda

Već godinama pijem za srce „monizol“ i „molikor“, povremeno „bensedin“, zatim „pankreatin“ zbog povećanih enzima koje izlučuje pankreas, takođe i razne vrste lekova za prostatu, konjunktivitis i protiv hroničnog zatvora (opstipacije). Nažalost, sve te terapije nemaju mnogo efekta i zato sam pre pet godina počeo redovno da uzimam Žarkov med, a od pre tri godine koristim i nekoliko njegovih preparata.

Zahvaljujući njima, bolje se osećam, apetit mi se popravio, stabilniji sam u kretanju. Angiozne napade mnogo ređe dobijam, pražnjenje creva je gotovo potpuno uredno, a osećam da su i sve ostale zdravstvene tegobe znatno ublažene.

Boško Ranitović (77)

vojni penzioner iz Beograda

Redovno koristim Žarkov med, nikad ne prođe bez dvadesetak kilograma godišnje. Na njegov predlog, počela sam da uzimam i kapi za oči na bazi meda.

Bolujem od glaukoma, a nedavno sam imala i operaciju katarkte koju sam teško podnela. Posle izlaska iz bolnice bila sam strašno iznemogla i iscrpljena. Zbog stalnih bolova javila se i depresivnost. Mogu da kažem da su me Žarkove kapi bukvalno preporodile. Osim toga, pijem još jedan preparat za jačanje organizma na bazi mleča i žen šena, s obzirom na to da imam slabo srce, a patim i od hipertenzije i malokrvnosti. U mojih skoro osamdeset godina idem pravo i zdravo, a od lekova uzimam samo jednu tabletu dnevno za pritisak.

Olga Simić (78)

penzionerka iz Beograda

U našoj kući Žarkov med se troši svaki dan. Suprug ima sedamdeset dve godine i oboje smo u dobrom zdravlju, za svoje godine. Svakog jutra obavezno uzmemo ne kašičicu, nego punu kašiku meda, a po potrebi i neki od preparata – ako osetimo aritmiju ili teškoće pri disanju. Retko dobijamo prehlade ili grip.

Verovatno nam Žarko i njegove pčelice pomažu da podignemo imunitet u toku čitave godine i čuvaju nas od sezonskih bolesti.

Zlatiborka Gluvaković (68)

domaćica iz Ripnja

Za Žarka Stepanovića sam čula pre dve godine, kad je na jednoj radio stanici pričao o svojim proizvodima. Stekla sam poverenje u njega, jer je stručan i školovan i posle toga sam ga potražila na Sajmu meda na Tašmajdanu. Otišla sam sama na njegov štand, iako sam jedva hodala i objasnila da mi, u takvom stanju, treba nešto jače za oporavak.

Od tada sam njegov redovni kupac, potrošim godišnje bar desetak kilograma meda. Preporučila sam ga i svojim prijateljima i rođacima, jer sam se lično uverila da Žarkovi preparati pomažu bolje od lekova.

Angelina Bošnjaković (71)

penzionerka iz Beograda

Oboljenja disajnih organa

Moja ćerka Stefanija, koja je vrlo osetljivo i nežno dete, u trećoj godini života je počela da se razboljeva i tada joj je postavljena ijagnoza „generalizovani ekcem“. Posle bezuspešnog lečenja došlo je do remisije kožnih promena, da bi se zatim javili simptomi oboljenja disajnih organa. Imala je napade kašlja praćene sviranjem u grudima.

Do sedme godine lečena je samo ambulantno. Nije bila u bolnici, jer sam se plašila da će joj davati hormonsku terapiju koju matram nepoželjnom, naročito za taj uzrast. Kada sam je odvela u Dečju kliniku u Tiršovoj, lekari su konstatovali astmu, s tim što nisu pouzdano dokazali da je na alergijskoj osnovi. Prepisani lekovi su izazvali neprijatne propratne efekte: od „baktrima“ je sva pocrvenela, a nije dobro podnosila ni „niripan“.

U januaru 2001. godine, kad je Stefanija imala osam godina, na radiju sam čula za Žarka Stepanovića i odmah mu se javila. Od njega sam dobila komplet za alergijsku astmu, koji sadrži više preparata, a neki od njih su namenjeni podizanju imuniteta.

Nabavili smo i aparat za inhalaciju koji smo uključivali ujutro i uveče, pri čemu smo polako produžavali trajanje inhalacije.
Stefanija je reagovala tako što je svakog jutra, kroz lagani kašalj, četrdeset dana izbacivala šlajm. Posle toga je bila bez ikakvih simptoma bolesti, sve do aprila. Tada je imala lakše škripanje u grudima, pa smo ponovili inhalaciju, ali sa minimalnom dozom.

Čitavo leto, Stefanija je bila mirna, što se pre nije dešavalo. U septembru smo primenili još jednu kraću inhalaciju, iz preventivnih razloga. Nakon toga su lekari konstatovali da ona više nema bronhitis.
Napredak je bio izuzetan i Stefanija se čitavu jesen i zimu osećala odlično.

Praktično, ona je sada zdravo dete. Diše normalno, jedini problem je još kijavica koju takođe nameravam da saniram, uz Žarkovu pomoć.

Vera Tankosić

iz Krajišnika kod Zrenjanina

Živimo u naselju za koje se zna da je ekološki problematično. Vazduh u Borči je prezasićen vlagom, ima i kanala i podzemnih voda. To je sigurno imalo udela da moj sin Nemanja već sa dve i po godine oboli od alergijske astme.

Lečen je „bekotid“ sprejom, a tri do četiri puta nedeljno se inhalirao i „spalmotilom“.

Često se dešavalo da bez toga ne može da zaspi. Kad su napadi gušenja bili žestoki, pio je tablete „aminofilina“ i dobijao injekcije za širenje bronhija „urbazon“ ili „niripan“.

Supruga i ja smo bili vrlo zabrinuti za Nemanjino zdravlje, jer se stanje nije popravljalo ni posle tolikih lekova. Preokret je nastupio u januaru 2001. godine, kad je on imao devet godina. Počeli smo da ga lečimo preparatima Žarka Stepanovića, sledeći sva njegova uputstva i preporuke.

Najveći efekat je imala prva inhalacija pčelinjim proizvodima i lekovitim biljem, koja je trajala mesec dana. Od tada je kod Nemanje sve u granicama normale. Dobro spava, redovno ide na časove fizičkog, vozi bicikl – što je pre bilo nezamislivo.

Dejan Vučan

iz Borče

U našoj porodici prvi potrošač Žarkovog meda bio je sin Strahinja. On je kao jako mali, već sa nepune dve godine, dobio bronhitis. Vodili smo ga kod lekara, a ujedno smo naručili i Žarkove preparate. Decu je teško naterati da se disciplinuju, ali srećom da je mali bio revnostan. Žvakao je medić kad god bih mu dala, pio je i čajeve tri puta dnevno, kao što treba i vrlo brzo se izlečio.

On sad kreće u školu, a u međuvremenu nije imao nikakve probleme sa disajnim organima, niti sa zdravljem, uopšte.

Sve se ponovilo kod mlađeg sina Vasilija, s tim što je on od bronhitisa oboleo sa svega šest meseci. Kad je napunio godinu dana počeli smo da mu dajemo Žarkove preparate i to ga je spaslo. Obojica su sad zdrava deca, ne hvata ih ni grip.

Aleksandra Bakić (31)

frizerka iz Beograda

Na preporuku prijatelja, lekara, obratila sam se Žarku kad je moj otac imao velike tegobe zbog emfizema pluća. On mu je dao komplet preparata – neki su bili za inhalaciju, ostali su se pili u određeno vreme. Već u nekoliko prvih dana terapije otac mi je rekao da se oseća mnogo bolje i da lakše diše. Posle potrošene prve doze, poboljšanje je osećao naredne dve godine, a onda smo ponovili postupak, takođe sa odličnim rezultatom.

Ja Žarkove preparate koristim preventivno i prijaju mi. Njihov sastav je takav da su uvek dobrodošli za dodatno lečenje, naročito kod osoba koje imaju oboljenja pluća i srca. Treba ih isprobati, jer iz iskustva znam da svako različito reaguje.

Milena Ratković (55)

fizikohemičar iz Beograda

Godinama uzimam Žarkov med. Znam gde su košnice, sigurna sam da je nezagađen i kvalitetan. Imam dva mala deteta i za njih često naručujem preparate, najviše za sina. On je sa dve godine oboleo od astme i lekari su primenili razne terapije, ali su mi rekli da je ta bolest neizlečiva. Posle inhaliranja Žarkovim preparatima, stanje se bitno popravilo. Ćerki dajem kapi propolisa,naročito zimi, zbog uvećanih krajnika. Pored lekova, Žarkovi preparati i med su stalno u našoj kućnoj apoteci.

Tanja Mandić (37)

inženjer mašinstva iz Ripnja kod Beograda

Moja kćerka Sara je, kao beba od devet i po meseci, dobila opstruktivni bronhitis. Bolest se ponovo javila u novembru 2000. godine, kad je imala četiri godine. Posle toga usledila su još dva napada, u razmacima od po nekoliko meseci. Otišli smo u bolnicu u Sokobanjskoj, gde je posle alergo-testa i drugih testova utvrđeno da ona boluje od bronhijalne astme.

Šest meseci kasnije, Sara je imala vrlo težak napad i primljena je na lečenje u Centar za dečje plućne bolesti pri KBC „Dr Dragiša Mišović“. Primala je infuzije i to iskustvo je za nju bilo vrlo traumatično.

U međuvremenu, od koleginice sam čula za Žarka Stepanovića i kad je Sara izašla iz bolnice, otišle smo kod njega.

Terapija traje već 34 dana – ostalo je još šest dana da se završi. Sara se disciplinovano inhalira, uzima sve prepisane preparate, čak i nas podseća kad šta treba da popije. Pristala bi na sve, samo da opet ne ide u bolnicu. Otkako uzima Žarkove preparate bili smo na jednoj kontroli i lekari su konstatovali da je zasad sve u redu.

Primetila sam da je ojačala, ima bolju krvnu sliku i živahnija je nego pre.

Ljiljana Vukotić

iz Beograda

Pre dve godine moja kćerka Maja je, sa nepunih dvadeset godina, prvi put u životu dobila astmatični napad. Utvrđeno je da je alergična na grinje i lekari su joj prepisali terapiju „pronizonom“.

U to vreme sam upoznala Žarka i njegove savete sam prihvatila kao što se davljenik hvata za slamku. On je mojoj kćeri predložio da u toku četrdeset dana, ujutro i uveče, primeni inhalaciju njegovim preparatima za lečenje bronhijalne astme.

Posle godinu dana ponovili smo još jednom terapiju u trajanju od četrdeset dana, jer je Maja dobila još jedan napad. Na tome se sve i završilo i ja samo mogu da poželim da tako i ostane.

Slađana Pešut

medicinska sestra u Vojno-medicinskom centru na Ceraku

Žarkove preparate, po potrebi, naručim povremeno za decu. Moj stariji sin ima četiri godine, dosta je dobrog zdravlja, ali je dva puta imao bronhitis. Kad je počeo da pije preparate na bazi pčelinjih proizvoda imao je manje od tri godine i ta prva kura je trajala oko dva meseca.

Za to vreme nije imao ni kijavicu, ali je posle toga ponovo dobio opstruktivni bronhitis. Na veliko iznenađenje lekara, bolest je prošla za svega tri dana!

Planiram da deci dajem Žarkove preparate najmanje dva puta godišnje, jer sam se uverila da podižu imunitet. U isto vreme, savršeno deluju na disajne organe, koji su kod dece posebno osetljivi.

Sanja Jakšić

iz Beograda

Bio sam pušač skoro dvadeset godina, u proseku sam pušio paklu dnevno. Počeo sam da kašljem i pošto mi je to smetalo ostavio sam cigarete pre tri godine. Međutim, kašalj nije prestao. Sumnjam da imam bronhitis, ali ni jedan lekar mi to nije potvrdio. Zapanjuje me da pulmolog koji mi je radio spirometriju, tvrdi da to nije ništa i da su moja pluća u redu.
Od Žarka sam nekoliko puta naručivao njegove preparate. Oni mi olakšavaju da izbacim šlajm, ali me nisu izlečili. Svakog jutra uzimam med i ren, pijem razne čajeve. Iako sam preduzeo sve, moj kašalj ipak ne prestaje.

Voja Bogdanović (50)

defektolog u penziji iz Zemuna

Moja kćerka Sara je, kao beba od devet i po meseci, dobila opstruktivni bronhitis. Bolest se ponovo javila u novembru 2000. godine, kad je imala četiri godine. Posle toga usledila su još dva napada, u razmacima od po nekoliko meseci. Otišli smo u bolnicu u Sokobanjskoj, gde je posle alergo-testa i drugih testova utvrđeno da ona boluje od bronhijalne astme.

Šest meseci kasnije, Sara je imala vrlo težak napad i primljena je na lečenje u Centar za dečje plućne bolesti pri KBC „Dr Dragiša Mišović“. Primala je infuzije i to iskustvo je za nju bilo vrlo traumatično.

U međuvremenu, od koleginice sam čula za Žarka Stepanovića i kad je Sara izašla iz bolnice, otišle smo kod njega.

Terapija traje već 34 dana – ostalo je još šest dana da se završi. Sara se disciplinovano inhalira, uzima sve prepisane preparate, čak i nas podseća kad šta treba da popije. Pristala bi na sve, samo da opet ne ide u bolnicu. Otkako uzima Žarkove preparate bili smo na jednoj kontroli i lekari su konstatovali da je zasad sve u redu.

Primetila sam da je ojačala, ima bolju krvnu sliku i živahnija je nego pre.

Ljiljana Vukotić

iz Beograda

Godinama bolujem od hroničnog opstruktivnog bronhitisa sa emfizemom. Imao sam često napade gušenja, bilo je tu velikih kriza. Kod mene lečenje malo teže ide, jer sam dugo bio i pušač.Za Žarkove preparate sam saznao preko doktorke. On mi je dao komplet za parnu inhalaciju, to sam koristio dva meseca, a uveče sam uzimao toplo mleko sa medom. Mnogo mi je pomoglo, sad lakše dišem i bolje se osećam. Potpuno sam zadovoljan preparatima.

Martin Varenji (62)

stolar iz Stare Pazove

Dok nas muka nije naterala, suprug i ja nismo imali poverenja u apiterapiju, niti smo o tome mnogo znali. Kad se kod naše kćerke Isidore pojavila alergija na prašinu, sve smo pokušali da se taj problem reši. Redovno smo je vodili kod dečjeg lekara u bolnicu, dali smo silne pare na sprejove, tablete, sirupe… Isidora nije imala klasičnu dijagnozu dečje astme, samo alergiju za koju lekari kažu da ne može da se izleči. Noću su je mučili suv kašalj i gušenje, nije normalno ni jela ni spavala.

Suprug je u to vreme na radiju čuo za Žarka Stepanovića i tako smo prvi put otišli kod njega. Nije nas puno ubeđivao, a i nas dvoje nismo baš verovali da će njegovi preparati biti od posebne pomoći. Međutim, već posle dve noći Isidora je prestala da kašlje. Nastavili smo sa terapijom četrdeset dana, trudili smo se da sve sprovedemo kako je Žarko tražio. Za to vreme ona nije išla u obdanište, uzimala je med i preparate pre i posle jela i bila je pod našim stalnim nadzorom. Od tada, dete se preporodilo, problemi sa alergijom su prestali. Sad joj preventivno dajemo, u manjim dozama, kapi za imunitet i za jačanje apetita.
Mogu reći, bez preterivanja, da sam oduševljena Žarkovim preparatima.

Preporučujem ih svima, ali malo ko veruje u to. Ljudima je lakše da u apoteci kupe sirup i misle da su dovoljno učinili za svoje zdravlje. Što se nas tiče, Žarka nećemo menjati.

Snežana Tofilović (32)

inženjer telekomunikacija iz Beograda

Deca su me nagovorila da počnem sa Žarkovim preparatima, zbog bronhijalne astme. Iako nisam težak bolesnik, pumpica je noću stalno pored kreveta. Gušenja se javljaju kad je loše vreme ili se menja pritisak u atmosferi. Uz to, imam probleme i sa cirkulacijom. Žarkove preparate sam probala prvi put i koristila sam ih četrdeset dana. Sad pravim pauzu, ali svakako planiram da ih ponovo naručim. Otkako sam završila sa prvom turom preparata osećam se vitalnije i ornije, lakše obavljam sve poslove. Kad treba da se popnem na četvrti sprat, pre sam ostajala bez duše, što kažu, sad mi to nije neki problem. Najveće poboljšanje osećam sa cirkulacijom. Čak sam jedno vreme prestala da uzimam lekove, iako me je Žarko opomenuo da bez lekara ništa ne menjam u terapiji.

Janja Mišić (55)

penzionerka iz Beograda

Kad je moja starija kćerka napunila godinu dana, žena i ja smo čuli da deca u tom uzrastu mogu da koriste med. Tad sam u apoteci prvi put kupio Žarkove proizvode i Dunja je, prema uputstvu, počela redovno da ih uzima. Od treće godine do polaska u školu, ona je u vrtiću bila među onom malobrojnom decom koja se nisu svaki čas razboljevala od kijavice i prehlade. Čak su i boginje kod nje prošle atipično, sa simptomima znatno lakšim od uobičajenih.

U tom periodu sam, na Sajmu meda, prvi put video Žarka Stepanovića. Ispričao sam mu za naše iskustvo sa njegovim proizvodima i tako je počelo poznanstvo koje se vremenom izrodilo u prijateljstvo.

Kad je supruga bila u drugom stanju sa drugom kćerkom, početkom 1996. godine, imala je probleme sa anemijom. Bilo joj je preporučeno da jede konjsko meso, ali ona je to odbijala. Obratili smo se Žarku i on je napravio neku posebnu smešu svojih medenih proizvoda. Za mesec dana, kad je supruga otišla na kontrolu, lekari su konstatovali da se njena krvna slika naglo popravila.

Slično je bilo i sa mnom, kad sam se razboleo od upale pluća. Svakako da nisam zaobišao pulmologa, ali sam se odmah javio i Žarku. Njegovi prirodni proizvodi, uz lekove i kozje mleko, bili su važna pomoć u mom ozdravljenju. Za ovih desetinu godina otkako se znamo, izgrađeno je visoko poverenje i uvek sam bio siguran da je ono što Žarko nudi proverenog kvaliteta. Čitava porodica koristi njegove preparate, ne samo kad se javi neka bolest, nego i u cilju preventive i jačanja imuniteta. Sećam se da mi je, tokom priprema doktorata, Žarkov proizvod sa matičnim mlečom pomogao da poboljšam koncentraciju i održim radnu sposobnost.

Na osnovu dugogodišnje primene, uveren sam da preparati na bazi meda koje Žarko priprema, pomažu očuvanju zdravlja i bržem izlečenju od bolesti.

dr Ivica Stojanović (46)

predavač na Megatrend univerzitetu

Bronhijalnu astmu sam dobio kao beba od devet meseci i lečen sam u Centru za dečje plućne bolesti pri Kliničko-bolničkom centru „Dr Dragiša Mišović“. Sad sam dobro, lekove uzimam samo po potrebi. Prošle jeseni na ekskurziji sam dobio upalu pluća i ležao sam dvadesetak dana u bolnici. Posle toga sam upoznao čika Žarka i od njega sam dobio komplet preparata za bronhijalnu astmu.

Odmah je došlo do poboljšanja. Nemam više nikakve probleme, nastavio sam i da treniram košarku. Marijana Nikolić, mr farmacije u Vojno-medicinskom centru na Ceraku Strašno je gledati dete kada se guši, a ja sam to više puta doživela sa svojom kćerkom Ninom koja je sad đak prvak.

Njene prve tegobe su se javile kada je napunila tri godine. Tad je počela da dobija bronhitis na svaka dva meseca. To se ponavljalo i sa antibioticima, dok nismo otkrili da je alergična na kućnu prašinu i na grinje iz prašine. Kad bi se alergija aktivirala, bezbojni vodenasti sekret se noću slivao u pluća, punio alveole i tako je dolazilo do bronhitisa. Lekari u Institutu za majku i dete postavili su dijagnozu dečje astme na alergijskoj bazi. Pola godine je pila „galitifen“ sirup, ali je i pored toga dobila
bronhitis. Tada su u terapiju uključeni „bekotid“ pumpica i „ventolin“ sprej.

„Bekotid“ je inhalacioni kortikosteroid, on ublažava i smiruje upalu sluzokože. Nina se njime lečila godinu dana, ali čim bi napravila pauzu opet bi uletala u bronhitis. Ista stvar se ponovila kada je prešla na kortikosteroid novije generacije – „fliksotid“.

Shvatili smo da bi Nina mogla da bude osuđena da dugotrajno zavisi od kortikosteroida i tražili smo neki izlaz. U avgustu 2001. godine od koleginice sam čula da je Žarko Stepanović izlečio njenu kćerku od astme, tako da je Nina istog meseca počela terapiju sa preparatima meda i ekstraktom propolisa, koji regenerišu sluzokožu bronhija. Uz to je uzimala i komplet za jačanje imuniteta.

Prvi put posle četiri godine ona je počela da iskašljava i izbacuje šlajm, to jest da čisti bronhije. Imala je male prehlade, ali se bronhitis više nije javio. Još je pod „fliksotidom“, a na sledećoj kontroli ćemo videti do kada će ga uzimati.

Predrag Stanković (14)

učenik iz Beograda

Pre dve godine, prvi put sam se obratio lekaru zbog ozbiljnih plućnih problema, jer sam posle preležanog gripa i dalje kašljao i teško disao. U Domu zdravlja su mi prepisali „dovicin“, to mi nije pomoglo, dobio sam upalu pluća.

U Antituberkuloznom dispanzeru su mi posle toga konstatovali opstruktivni bronhitis. Nastavio sam lečenje pumpicom, „aminofilinom“ i drugim lekovima, ali sam se i dalje vrlo loše osećao. Što je najgore, trpela je porodica, žena je bila nervozna, jer čitave noći nisam zatvarao usta od kašlja. Smršao sam, apetit je oslabio i bio sam psihički ubijen. Srećom, naša komšinica Mirjana čula je na radiju Žarka Stepanovića, njegove savete i razgovor sa slušaocima i zapisala je kontakt telefon. Javio sam se posle pola sata, odmah sam i otišao do njega i dobio prvi komplet na bazi pčelinjih preparata. Već posle sedam do deset dana nastupilo je poboljšanje. Međutim, javile su se neke čudne reakcije, da bi se ispostavilo da pripadam retkim pojedincima koji su alergični na pčelinje proizvode. Žarko je razmišljao da li da prekinemo terapiju, ali ja sam bio uporan. Više puta smo menjali komponente i ukupno sam 40 dana radio parne inhalacije, a uz to sam i uzimao Žarkove preparate. Posle toga sam kupio specijalni kompresor i od tada redovno radim inhalacije sa medom. Ponekad
i sad malo iskašljavam, ali to je starački, normalno za moje godine.

Osim toga, radio sam sa staklenom vunom, kao metalski radnik u „21.maju“ i lekarka mi je, dok sam još bio mlad, nagoveštavala da postoji verovatnoća da ću dobiti bronhitis.

Osećam se 99 posto bolje nego u ono vreme pre dve godine, kad sam se prvi put razboleo na plućima. Apiterapija mi je mnogo više pomogla nego zvanična medicina – to je moje iskustvo.

Staniša Marinković (70)

metalski radnik u penziji iz Beograda

Ostale tegobe i bolesti

Uvek sam bio neverni Toma. Za mene su postojali samo hirurgija i klasična medicina. Ali, kad se čovek razboli, psiha mu se promeni, razmišlja drugačije i počne da traži i druge vrste pomoći. Ja sam se opredelio za apiterapiju i ubeđen sam da su mi pčelinji proizvodi pomogli da održim vitalnost i ojačam imuni sistem.

Moja bolest je počela naglo i agresivno. Sećam se da sam 04. septembra 2002. godine odšetao do lekara, a posle devet dana obe noge su bile oduzete. U pitanju je bio maligni tumor na osmom torokalnom pršljenu, koji je doveo do paraplegije – oduzetosti od pupka na dole.

Ležao sam na Institutu za onkologiju i radiologiju i tamo sam primio 16 zračnih terapija. Nisam mogao ni u krevetu da se okrenem bez tuđe pomoći, a zračenje je počelo pre nego što mi je zarasla rana od uzimanja tkiva za biopsiju.

Vremenom sam onemoćao od ležanja, a kilaža je počela da se topi, što i nije bilo tako loše sa mojih 115 kilograma. Samo zračenje je vezano za poseban osećaj, jer krvna slika slabi i morate je održati na određenom nivou da biste primili sledeću terapiju. Sve to treba izdržati i nije čudo što su bolesnici u sobi, svi osim mene, koristili još neki alternativni metod lečenja.

Počeo sam da razmišljam da je i meni potrebna neka dodatna terapija i u tim momentima setio sam se Žarka Stepanovića. Godinama pre toga, redovno sam slušao njegove emisije na Radiju 202 i u njemu sam video iskusnog apiterapeuta koji ima bogatu praksu, mnogobrojne korisnike i veliko znanje.

Razgovarao sam sa porodicom i početkom novembra te iste 2002. godine supruga je uspela da stupi u kontakt sa Žarkom. On je pogledao lekarske nalaze i pripremio mi nekoliko vrsta preparata na bazi meda, propolisa i ostalih pčelinjih proizvoda, u kombinaciji sa lekovitim biljem.

Po završetku zračenja, odmah sam krenuo sa hemoterapijom. Iako su primenjeni relativno slabi citostatici, lekari su me upozorili da će doći do narušavanja krvne slike, naročito do pada leukocita, i da se to mora preduprediti kako bi se lečenje sprovelo u planiranim ciklusima. Imao sam poverenja u bolnicu i jeo sam njihovu hranu, a od kuće su mi donosili samo voće. Tada sam počeo da uzimam Žarkove preparate i odmah sam se bolje osetio.

Analize koje su rađene svakih nedelju dana, bile su zadovoljavajuće i od kraja 2002. do novembra 2003. godine primio sam 12 ciklusa hemoterapije. Trudio sam se da u krevetu vežbam i ojačam ruke, a od decembra 2002. godine prebačen sam na Kliniku za rehabilitaciju u Sokobanjskoj, gde su pojačali fizičke aktivnosti. Tamo sam ostao 13 meseci, a uporedo sam nastavljao sa hemoterapijom.

Za sve to vreme, ni jednom nisam imao lošu krvnu sliku, a Žarkovi preparati su mi pomogli da prevaziđem i problem urinarnih infekcija koje se redovno javljaju kod nepokretnih bolesnika dok nose kateter. U međuvremenu, uspeo sam da postanem samostalni paraplegičar, kako to kažu lekari, što znači da sam u stanju da sam obavljam najveći deo dnevnih aktivnosti u kući.

I ako se posle završetka bolničkog lečenja sasvim dobro osećam, nisam prekinuo sa Žarkovim preparatima. Povremeno pravim pauze i to je jedina terapija koju sada uzimam.

Staniša Marinković (70)

metalski radnik u penziji iz Beograda

Spisak mojih zdravstvenih problema je poduži. Imam hroničnu upalu bubrežnih čašica, spušten želudac, hroničnu upalu dvanaestopalačnog creva i endometriozu. Sve te bolesti sam godinama lečila kod medicinskih specijalista, ali bez velikog uspeha.

Istovremeno, tražila sam pomoć i kod raznih travara koji u mnogim slučajevima uzimaju velike pare a nude čajeve, tinkture i ostale proizvode neproverenog kvaliteta.

Pre godinu dana sam upoznala Žarka i mogu reći da sam oduševljena njegovim preparatima. Na moje iznenađenje, najveći broj tegoba je nestao ili su simptomi značajno ublaženi. Prva promena koju sam osetila bila je osećanje da imam više energije i manje se zamaram, kao da se čitav organizam regenerisao. Hronične upale kao da su nestale, a endometrioza se smanjila u toj meri da sad pokušavam da ostanem u drugom stanju. Istovremeno, snimci pokazuju da jajnici više nisu cistični. Imam bolji apetit, a želudac može da primi više hrane nego do sada.

Preporučila sam Žarkove preparate prijateljima i kolegama koji imaju zdravstvene probleme i svi su vrlo zadovoljni.

Naravno, rezultati će zavisiti i od toga koliko se pridržavaju pravila lečenja.

Vesna Petković-Mijailović (36)

izvršilac sudskih naloga iz Beograda

Za svoje godine nemam loše zdravlje, ali muče me srčana aritmija i nestabilan krvni pritisak. Poslednjih nekoliko godina, uzimam Žarkov med svakog jutra. U proleće i jesen obično koristim livadski, zimi bagremov med, a leti od akacije. U dogovoru sa Žarkom, med kombinujem sa propolisom i sa preparatima koji sadrže mleč i polen.

Otkako redovno uzimam proizvode na bazi meda osećam opšte poboljšanje zdravlja, otpornija sam i snažnija, mogu da izdržim veći fizički napor. Srčane aritmije su proređene, krvni pritisak se prilično stabilizovao. Prvi put mogu da se pohvalim da deset godina nisam imala ni nazeb ni grip.

Mirjana Kanović (71)

penzionerka iz Beograda

Pristalica sam prirodne medicine, zbog toga moja porodica koristi preparate na bazi meda za razne potrebe. Najviše ih je trošio sin Aleksandar koji sada ima 24 godine.
Kad je ušao u pubertet, bio je dosta mršav i slabunjav, sa lošim apetitom. U školi je imao probleme sa koncentracijom i pamćenjem, učenje ga nije mnogo interesovalo. Uzeli smo od Žarka „mepolis“, a rezultat je bio zapanjujući.

Popravio je sve ocene, pamtio je lakše, postao je aktivniji i energičniji. Kada je, prema Žarkovoj preporuci, trebalo da pravi pauze, Aleksandar je jedva pristao. Plašio se da će memorija da mu popusti, ali se to srećom nije dogodilo. „Mepolis“ je uticao ne samo na psihički, nego i na fizički razvoj moga sina. Počeo je bolje da jede, ojačao je.

Nastavili smo sa „mepolisom“ i kada je izašao iz puberteta i mislim da ga je taj preparat podigao na noge kad ga je napao koksaki virus. Bolest je protekla u dosta lakoj formi i kao jedinu posledicu ostavila je povremenu blagu aritmiju srca.

Zorica Milanović

iz Beograda

Današnji tempo života nosi sa sobom stresove i nervozu. Zato, da bi izdržao svakodnevne fizičke i psihičke napore, čovek mora da se trudi da očuva i ojača svoj imuni sistem. Meni su Žarkovi preparati koje povremeno i prema potrebi uzimam desetak ili petnaest godina, svakako pomogli da očuvam zdravlje i prebrodim teškoće kroz koje sam prolazila.

Naravno, vrlo je važno da se svaka od tih flašica pije tačno prema uputstvu, jer lečenje zahteva disciplinu u svakom pogledu. Ako se pri tome promene ishrana i način života, ako se čovek oslobodi loših navika, uspeh je zagarantovan.

Napravila sam pauzu oko godinu dana, sada nameravam da ponovo naručim komplet za poboljšanje vitaliteta. U banci u kojoj sam radila, mnoge moje kolege su Žarkov med koristile kao hranu i lek. Sada, kad smo izgubili posao, i tekako će nam biti potrebni razni preparati da se oporavimo od stresa.

Zorica Andrić (52)

službenica iz Beograda

Verovali ili ne, za Žarka Stepanovića sam čula preko Nemaca koji sa mojim mužem rade u Duisburgu. Tvrdim da je on, kao apiterapeut i pčelar, poznatiji u Nemačkoj nego u Beogradu. Njegovi preparati i med pročuli su se i u Diseldorfu i Esenu, jer je mnogima pomagao da izleče i najteže bolesti, čak i neke slučajeve karcinoma.

Moj muž je, po narudžbini, više puta nosio razne Žarkove preparate u Nemačku i on me je nagovorio da mu se javim. Učinila sam to bez mnogo nade, s obzirom na to da imam slabo zdravlje i za svojih četrdeset godina bila sam sedam puta na raznim operacijama. Od toga, tri puta sam išla pod nož zbog jajnika, radi odstranjivanja dobroćudnih cističnih tumora. Sve ove intervencije bile su tokom 2001. godine, u kratkom razmaku.

Nakon toga, Žarko mi je napravio preparate koje koristim već sedam meseci. Ciklus mi se normalizovao, osećam se odlično. Na kontrolama i u Beogradu i u Nemačkoj lekari me pitaju kako sam se lečila.
To što Žarko radi stvarno pomaže ljudima. Da mogu, ja bih ga okovala u zlato, jer me je spasao velikih muka.

Jadranka Živanović (40)

iz Konatica kod Obrenovca

Posle odlaska u penziju, 1996. godine sam operisao vene na levoj nozi. Dopao sam u ruke jednom poznatom hirurgu koji je očigledno bio odsutan na nekim vežbama i predavanjima tokom studija. Napravio je ršum na mojoj levoj potkolenici koja je buknula pola godine posle operacije. Pojavilo se otečeno, sjajno crvenilo, vrlo osetljivo na najmanji dodir. Tu zaraznu bolest koja se javlja na koži ili sluzokoži, u narodu zovu „crveni vetar“ a stručni naziv joj je Erizipel.

Bio sam pod ogromnim dozama penicilina i crvenilo se povuklo. Nije prošlo ni godinu dana, bolest se opet javila na mestu operacije, sa groznicom i temperaturom od preko 40 stepeni. Ponovo sam suzbio simptome penicilinom, a posle izvesnog vremena se sve ponovilo. Požalio sam se prijateljici, ona je postruci farmaceut, i dobio sam savet da se javim Žarku Stepanoviću. Ona ga je preporučila kao odličnog biohemičara koji je uspešno lečio i posledice bojnih otrova.

Popio sam dve ture nekog preparata koji je Žarko napravio za mene, a u isto vreme sam na mestu gde je potkolenica bila upaljena mazao njegovu mast „promicilin“. Ne znam da li je pametno da se hvalim, ali od tada su prošle skoro dve godine i potpuno sam miran. Pre toga, lečio sam se četiri-pet godina i bolest se uporno vraćala. Verujem da sam se, zahvaljujući Žarku i njegovim pčelama, konačno spasao muka.

Dragan Marković (66)

pukovnik u penziji iz Beograda

Pre nekoliko godina, obilazeći Izložbu meda na Tašmajdanu, intuitivno sam se zaustavila ispred štanda Žarka Stepanovića. Ono što je odmah ostavilo utisak bio je njegov ljubazni pristup, spremnost da zainteresovano i strpljivo sasluša. Delovao je kao čovek predan svom poslu, pouzdan i solidan.

Saveti koje sam dobila odmah su me uverili da Žarko nudi ono što je provereno, zasnovano na velikom teorijskom i praktičnom znanju. Tada sam se upoznala i sa njegovom porodicom, a vremenom smo postali i prijatelji.

Prvi utisak poverenja potvrdio se u kasnijim godinama. Do danas, koristim razne kombinacije Žarkovih preparata, jer imam hronične zdravstvene tegobe koje je prouzrokovao koksaki virus. U mom slučaju, u pitanju su kardiološki i imunološki problemi. Zapravo, sve je počelo sa oboljenjem kičme, a onda se pojavio i koksaki virus, što pojedini lekari dovode u vezu.

Osobama koje su imale peh da se zaraze koksaki virusom poznato je da zvanična medicina još nije pronašla efikasnu terapiju da mu se suprotstavi. Bila sam upućena na to da sama tragam za prirodnim preparatima i pomoćnim lekovitim sredstvima koji bi makar ublažili simptome i ojačali narušeni imunitet. Kako nisam pristalica agresivnih metoda lečenja, sasvim mi je odgovaralo da pokušam sa apiterapijom.

Tim pre što verujem u teoriju da svaki čovek treba da traži hranu i lek sa područja gde živi i odakle je potekao. Žarko je za početak napravio poduži spisak preparata i sa njihovom primenom sam počela u periodu kada je moje zdravlje bilo vrlo osetljivo i ugroženo. Stalno sam gledala na sat, jer je u određeno doba dana trebalo uzeti med, čajeve, preparate, tinkture…

Već posle prve ture osetila sam se osveženo i revitalizovano, titar se značajno smanjio. Moram da napomenem da je moj imunitet pre toga bio toliko srozan da nisam mogla da se popnem peške ni jedan sprat. Zato iz iskustva mogu da kažem da čovek bolje oseća efekat preparata onda kad je u slabijoj formi.

Na žalost, smanjivanje titra nije trajno, kad god je organizam izložen velikom stresu ili naporu, on ponovo počinje da raste. Iz tog razloga imunitet stalno mora da se održava u dobrom stanju, ali najbolje na prirodan način – da se urede život i ishrana, uz povremeno dodavanje pomoćnih lekovitih sredstava.

Naravno da to nije baš jeftino, ali sigurno je da se isplati. Imam utisak da lakše plaćamo uvozne preparate, iako nismo uvek sigurni šta sadrže ta privlačna i luksuzna pakovanja. U slučaju Žarkovih preparata, uverila sam se da je u pitanju prava apoteka prirodne medicine, sa bogatom i suptilno odabranom paletom.

Svetlana Radić

građevinski inženjer iz Beograda

Žarko Stepanović je moj dugogodišnji kolega, kao pčelar, i sa njim sam se posavetovao kako da lečim perutanje kože, koje mi se povremeno javlja. Ocenili smo da je uzrok verovatno na nervnoj bazi. Žarko mi je pripremio kremu od pčelinjih proizvoda, sa još nekim dodacima. Posle upotrebe, perutanje se smirilo.

Verovatno bi rezultati bili još bolji da sam bio disciplinovaniji u lečenju.

Nedavno sam Žarkove preparate preporučio i kćerci, jer ona već nekoliko godina ima probleme sa kolitisom. Lekari joj nisu mnogo pomogli, a terapija koju je Žarko primenio zasad je doprinela ublažavanju simptoma, u kombinaciji sa čajevima.

Slavko Maksimović (63)

meteorolog u penziji, potpredsednik Društva pčelara Beograda

Slučajno sam došla do Žarka i s obzirom na moje godine i zdravstveno stanje preporučio mi je preparate za jačanje srca i regulaciju visokog pritiska. Pre toga, nisam lečila svoje tegobe, nisam im pridavala važnost, iako mi je smetalo što se lako zamaram.

Kad sam počela da pijem mleč, primetila sam da su se izdržljivost i opšte zdravstveno stanje vidno popravili. Uzela sam i preparat sa polenom, pretpostavljam da je to bio razlog što su mi lekari rekli da imam izvanrednu krvnu sliku i savršenu biohemiju, gotovo idealne rezultate. Pritisak ne kontrolišem, ali moj subjektivni osećaj je da se sada mnogo manje zamaram nego pre. Volim da radim, baš sam čitavog života mnogo radila. Poslednjih nekoliko godina verovatno ne bih izdržala da nisam uzimala prirodne lekovite dodatke. Bez toga ne bih mogla. Ako je i uobraženje, ja u to verujem.

Mirjana Čvorović (62)

elektroinženjer u penziji, iz Beograda

Prvi kontakt sa Žarkom imala sam zbog svekrve, kad je pre nekoliko godina bila u velikoj zdravstvenoj krizi. Lekari nisu znali kako da joj pomognu, očekivali smo svakog trenutka da je kraj. Nije imala neku bolest ili tegobe, samo je izgubila apetit i gasila se.

Molili smo je i terali da uzima hranu, ništa nije vredelo. Kad je sve izgledalo beznadežno, pristala je da isproba Žarkove preparate i malo po malo, vratila joj se želja za jelom.

Oporavila se, danas ima 83 godine i relativno je dobrog zdravlja. Ona sama kaže da joj se sa Žarkovim preparatima vratio život.

Od tada sam i ja stekla veliko poverenje u Žarka. Kad god neko u porodici ima krizu sa zdravljem, prvo se njemu obratim. Nedavno je mlađa kćerka bolovala od upale pluća i oporavak se, uz Žarkove preparate, sjajno odigrao.

Jadranka Dokmanović

iz Beograda